Türkiye’de sadece İstanbul ilinde 8 adet tüp bebek merkezi bulunur. Bu merkezlerde 2021 yılı güncel tüp bebek merkezi İstanbul fiyatları ortalama 20 bin civarına gelir. Her merkezin sunduğu hizmete göre fiyat skalası değişir. Hizmet kalitesinin yüksek olduğu merkezlerde de doğal olarak fiyatlarda artış gözükmeye başlar.

Tüp bebek nedir?

Kulağımıza aşina gelen tüp bebek terimi doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan ailelerin uyguladığı bir yöntemdir. Uzun yıllardır ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanır. Belirsizliği tespit edilememiş kısırlık, ileri yaş, kadınlarda enfeksiyon ve üreme tüplerinin tıkanıklığıyla erkeklerde sperm sayısının azlığı ve kalite değerinin düşük olması sonucunda tüp bebek tedavi yönteminin uygulaması devreye girer.

Klasik tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında yan yana bırakılarak kendi kendine döllenmesi beklenilir. Mikroenjeksiyon yöntemiyle de spermler pipet vasıtasıyla yumurta hücrelerine direkt olarak enjekte edilir. Bu iki yöntemle tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir. Yumurtalık ve sperm buluşmasından sonra doktor kontrolünde gelişim evreleri takip edilir. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmasında anında müdahale edilir.

Tüp bebeklerde başarı oranı

Tüp bebek işlemi yapıldıktan sonra doktor kontrolünde takip süreci başlar. Bir tüp bebek tedavisinin başarı oranı 30 yaş altı kadınlarda yüzde 55-60 olarak görülür. Bu oran 40 yaş üstündeki kadınlarda yüzde 15-20 oranında seyreder. Bu işlemin en fazla 3 kez yapılması önerilir. Bundan sonra tedavi yapılamaz diye bir şey yoktur ama başarı oranı oldukça düşer.